Neden?
"Tablet Yardımcı Maddeleri
Dolgu maddeleri:
Tableti belli bir ağırlığa getirmek için kullanılır. Dolgu maddesi olarak en çok nişasta ve sakaroz kullanılır. Tabletlerin yaklaşık 2/3’ü dolgu maddeleridir.
Dağıtıcı maddeler: Tabletin mide ortamında parçalanıp dağılmasını sağlayan maddelerdir.
Bağlayıcı maddeler: Toz partiküllerinin birbirine bağlanarak onların granül oluşturmasını sağlar. Bağlayıcı madde olarak jelatin, nişasta müsilası, glikoz ve Arap zamkı kullanılmaktadır.
Kaydırıcı maddeler: Tablet basımı sırasında tabletlerin yapışmasını gidermek için kullanılır. Çoğunlukla kullanılan kaydırıcılardan biri magnezyum stearattır. Glidantlar: Akış düzeltici veya yapışmayı önleyici maddelerdir. Akış özelliklerinin kötü olması tablet ağırlıklarının sapmasına ve sonuçta üretimin aksamasına neden olur.
Tatlandırıcılar: Özellikle efervesan ve çiğneme tabletleri için çok önemlidir. Yapay tatlandırıcılar, meyve aromaları kullanılır. Islanmayı sağlayıcı maddeler: Etken maddenin sudaki çözünürlüğünün az olduğu durumlarda çözünme hızını artırmak için su ile temasını arttırıcı / ıslatıcı maddeler kullanmak gerekebilir.
Kaplama maddeleri: Polimerlerik yapıda, suda çözünür, koruyucu malzemelerdir ve genellikle bir renk maddesi içerirler. Tabletlerin renkli filmlerle kaplanması onların kolay tanımlanmalarına ve kolay yutulmalarına, tat maskelenmesi gibi amaçlara hizmet eder."
Kaynak: http://web.hitit.edu.tr/dersnotlari/gokcemerey_24.02.2016_2N9Y.pdf
Derleyen: A.Şükran Demiralp
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder