3 Mart 2020 Salı

TOURETTE SENDROMU ve OTİZM ile ASPERGER SENDROMU


Aşağıdaki alıntıyı Tourette Sendromu (TS)'nun irdelendiği bu yerde neden paylaştım?

Çünkü, TS tanısı zaman zaman Otizm ve Asperger tanıları ile karışabilir. Kaldı ki bu durumlar TS'ye eşlik de edebilir; alıntıdan *

"Oliver SACKS: 

(2) - Bu ilk tanımlarda bile, otizmde çok çeşitli olaylarla ve semptomlarla karşılaşıldığı anlaşılmaktadır - Kanner ve Asperger'in yaptıkları liste daha da uzatılabilir. Kanner-tipi çocukların büyük çoğunluğunda, bazıları ileri derecede olmak üzere, zeka geriliği vardır; bunların büyük bir bölümü nöbet geçirir, spazm, tik, titreme, yerinde dönme, parmaklarını oynatma, el çırpma gibi "hafif" sinirsel belirtiler, koordinasyon ve denge bozuklukları, bazen de parkinsona benzer başka rahatsızlıklardan şikayet ederler. Ayrıca büyük çoğunluğu çok geniş spektrumda (ve çok paradoksal) duyumsal tepkilere sahip olabilirler, bazı duyguları keskinleşir ve dayanılmaz hale gelir. Bazıları (acıya duyarlılık dahil) yok olur veya yok gibi görünür. Dilleri geliştikçe, lafazanlık, gevezelik, klişe ve şablon konuşmalar, tuhaf ve karmaşık dil bozuklukları ortaya çıkabilir. Psikolog Doris Allen otizmin bu aşamasına "semantik - pragmatik eksiklik" açıklaması getiriyor. Buna karşılık Asperger-tipi çocuklar çoğunlukla normal (bazen üstün) zekaya sahipler ve genellikle az sinirsel şikayetleri var.  

(1) - Leo Kanner ve Hans Asperger  1940'larda, hemen hemen aynı zamanda otizmin tanımını yaptılar; Kanner otizmi tedavisi imkansız bir felaket olarak görürken, Asperger bazı olumlu ve ikame edici özellikleri olduğunu, " düşünce ve deneyim açısından özgünlüğünün, ilerideki yaşlarda olağanüstü başarılara dönüştüğünü" savunuyordu. 
*

Kanner ve Aspeger otizmin klinik incelemesini yaptılar ve o denli kusursuz ve eksiksiz bir çalışma ortaya koydular ki, bugün, elli yıl sonra (1990'lı yıllar) dahi daha iyisini yapmak oldukça zor."

2020'de son durum?

Derleyen; A.Şükran Demiralp, 3 Mart 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder