22 Mart 2016 Salı

HABERCİLERİN DİKKATİNE! 40 YAŞ SONRASI TOURETTE BOZUKLUĞUNA YAKALANILABİLİR Mİ?


13 Ekim 2018: "Erişkinlikteki bir birincil tik bozukluğunun başlangıcı nadirdir, ancak genetik olarak önceden belirlenmiş olanlarda ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda, belirli bir tetikleyici (stresli bir yaşam olayı, psikiyatrik hastalık, ilaçlara maruz kalma veya enfeksiyon gibi), çocukluk ve / veya aile tik öyküsü, DEHB veya obsesif kompulsif belirtiler genellikle tanımlanabilir." Kaynak: www.ncbi.nlm.nih.gov 


Tourette Bozukluğu (TS)gibi, toplumda bir çok sağlıkçının bile hala PEK bilmediği bir konuyu haber yaparak topluma duyurmanız çok değerli. Ancak, her haber gibi bu konunun da SAĞLAM ve GÜNCEL BİLGİLER araştırılarak sunulması, kamunun YANLIŞ BİLGİLENmeMESİ için ÖN KOŞUL OLMALI! Lütfen aşağıdaki soru ve bilgileri inceleyiniz. KAYNAK ve ETİK OLARAK bu gönüllü emek LİNKİNİ de PAYLAŞINIZ.

Soru 1: GÜNÜMÜZDE TS tanısı nasıl konur?
Yanıt: DSM tanı ölçütlerine göre konur. Bu ölçütler ilgili tanılar için GEREK ve YETER koşulları içeren bir şekilde bir kitapta toplanmıştır: Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı veya Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (İngilizce: The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)

Soru 2: Neden GÜNÜMÜZDE?
Yanıt: Çünkü yeni gözlemlerle yeni bilgilerle değişebilir. (Bilim gelişir ve değişir. Bu şekilde GERÇEĞİ ARAR.). Bu nedenle DSM-5'e göre GÜNÜMÜZDE tanı konmaktadır.

Soru 3: TİK nedir?
Yanıt: Kısaca herhangi istemsiz ve aniden gelen hareketler vd  TİK denir. Günümüzde sese bağlı / vokal ve  harekete bağlı / motor tiklerin olması,  aynı anda olmak zorunda değil, TS tanısı için GEREKLİDİR! Ancak YETERLİ değildir!

Aşağıdaki slaytları dikkatlice izleyiniz. Hem konuyu anlayabilmek için gerekli kavramları hem de GEREK ve YETER KOŞULLARI açıklamaya çalıştım.

[*]  Haberden alıntı: "6 yıl önce Tourette Sendromu’na yakalan 52 YAŞINDA(!) adam hastalığı yüzünden tuhaf tiklere sahip oldu."






EK: 17-11-2017


Tanı için GEREK ve YETER KOŞULLARA  lütfen DİKKAT!

Belki bazılarında TS çok küçük yaşlarda başlamış ancak yaşam kalitesini etkilemediği için kişi ve çevresince fark edilememiş olabilir. Böyle bazı kişilerde sonradan yaşam akışındaki olaylar nedeni ile ortaya büyüyerek hatta patlayarak çıkmış da olabilir. (Bakınız kendi içinde dengeli seyreden Tourette Sendromu bazı kişilerde sonradan nasıl büyüyüp farklı alanlara dağılabiliyor: http://asukrandemiralp2.blogspot.com.tr/2016/05/farkindalik-aylari-ne-icin-olmal-ve-de.html )

Ve unutmayalım:


SONUÇ: GÜNÜMÜZ DSM-5 tanı ölçütlerine göre, TS Nörogelişimsel bir BOZUKLUK(NGB) olup, diğer NGB'ler gibi  bebeklik, çocukluk ve ergenlik çağında başlayabilir. Yani 18 yaş öncesi tanı alır, böyle olunca şu demektir: Bilimsel olarak günümüzde  "52 yaşında TS'ye yakalandı." başlığı YANLIŞTIR.




Herkese önce bilimsel akıl / bilim nasıl çalışır? / doğru düşünebilmek; NASIL? Örneğin şöyle, tıklayınız: https://www.youtube.com/watch?v=6Pm7SnJ64hc




Diğer ayrıntılar için lütfen tıklayınız: Tourette_Syndrome_Turet_Sendromu

Derleyen A.Şükran Demiralp, mart 2016


[*] HABER:

"TOURETTE SENDROMU'NA YAKALANDI TİKLERİ YÜZÜNDEN İŞ BULAMIYOR!
6 yıl önce Tourette Sendromu’na yakalan 52 YAŞINDA(!) adam hastalığı yüzünden tuhaf tiklere sahip oldu. Durup dururken bağıran, küfreden, hareket çeken ve bunu engelleyemeyen Paul Stevenson, kendisine 6 yıldır iş arıyor.
...
Daily Mail'de yer alan habere göre 6 yıl öncesine kadar Paul Stevenson'un gayet normal bir hayatı vardı. Ancak yakın bir arkadaşını kaybeden Stevenson, bu duruma çok üzülünce nadir görülen Tourette Sendromu'na yakalandı. Garip tikleri olan Stevenson devamlı olarak "bomba var", "kafirlere ölüm" "pislik" gibi tuhaf cümlelerle olur olmadık yerlerde bağırıyor ve el hareketi çekiyor.

İŞ BULMA KONUSUNDA ÜMİDİNİ KAYBETTİ
İşini kaybedene kadar bir gece kulübünde kapı görevlisi olarak çalışan Paul, o günden beri iş arıyor. 4 çocuk babası olan adam iş aramaktan vazgeçmek istemiyor ancak iş bulma konusunda da ümidini kaybetmiş.
İngiltere'de bir televizyon programına konuk olan adam durumunu şöyle anlattı: "Şu anda kendimi hiçbir şey yapabilecekmiş gibi hissetmiyorum. Özgüveninizi bir kez yitirdiğiniz zaman böyle oluyor. Çalışmak istemiyorum - çalışmak istemiyorum" (Konuşmakta güçlük çekiyor)
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/tourette-sendromuna-yakalandi-ti…


1 yorum: