17 Ağustos 2019 Cumartesi

Tourette Sendromu İçin de Varoluşsal Yaklaşımlara İhtiyacımız Var!

Parkinson hastalarının dopamine ihtiyacı olmasının aksine, Tourette hastalarının dopamin düzeylerinin düşürülmesi gerektiği düşünülerek nöroleptikler / antipsikotikler kullandırılır. Bu türe giren ilaçların dopamini baskılayarak tikleri azaltması; kontrol altına alması amaçlanır. Ancak, 

"... Tourette Sendromunda sadece dopamin fazlalığı yoktur. Aynı zamanda kişiliği değiştirebilecek bir bozukluktan beklenebileceği üzere daha derin ve daha geniş değişimler mevcuttur .... Tıbbi veya ilaçlı tedaviyi tamamlayan bir de varoluşsal yaklaşımın olması gerekmektedir.  


.... ilacının artan dozundan sonra becerilerini kaybetmiş, hareketlerinin zamanlamasını yapamamış ve sert biçimde burnunu çarpmıştı. Bundan da öte tiklerinin pek çoğu kaybolmak bir yana , sadece yavaşlamış ve yaygınlaşmıştı. Söylediğine göre bir tikin ortasında takılıyor ve kendini hemen hemen katatonik (hareketsiz ve donmuş) bir halde buluyordu. Bu az miktardaki doz ile, Parkinson hastalığı tablosu - distoni, katatoni, psikomotor blok - sergiliyordu. ..ilaca karşı verdiği bu reaksiyon, duyarsızlığı değil, patolojik ve aşırı bir duyarlılığı 
(Doz kişiye göre değişir bilgisini hep vurguluyoruz: http://asukrandemiralp1.blogspot.com/2018/08/doz.html) sergiliyordu." Nörolog Dr. Oliver Sacks'ın ilaç kullanımına başladığı bir hastası ile ilgili gözlemlerinden. 

Bu da bir arkadaşımızdan: "Tiklerim verdiği rahatsızlıktan kurtulamayınca kullandığım ilacın dozunu birden iki katına çıkardım. Sonuç dehşetti. Vücudum kaskatı kesildi. Gözlerimi dahi hareket ettiremiyordum; tavana dikili kala kaldılar." 
Ve  en yakın hastanenin acil servisine başvurdu. Bir daha böyle keyfi deneme asla yapmayacak. 


Neler olabilir bu varoluşsal yaklaşımlar?

http://asukrandemiralp2.blogspot.com/2016/12/hastalklarla-uzlasma.html

https://asukrandemiralp2.blogspot.com/2018/09/dusunemedigimiz-en-basit-seyler-nelerdi.html

https://asukrandemiralp2.blogspot.com/2016/05/farkindalik-aylari-ne-icin-olmal-ve-de.html

https://asukrandemiralp2.blogspot.com/2016/04/acaba-hastaliklar-olmadan-yasayabilir.html

Derleyen A.Şükran Demiralp, 17 ağustos 2019




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder