- TOURETTE SENDROMU; TİK, HİPERAKTİVİTE, OKB, DÜRTÜ-KONTROL vbg
- BİLİM YAŞAMI SORGULAMA BİÇİMİDİR!
- 2000 öncesinden bu güne...
- BİLGİ, ETKİLEŞİM ve İRDELEMELER..
- Turet Sendromunu(TS) irdelemek, araştırmak, yeni bilgileri paylaşmak, güç birliği sağlamak ve TS'li bireylerin üretimlerini desteklemek, ayakları üstünde durabilmelerine yardımcı projeler geliştirmek içindir.
- Merhabalar,
- Bu blog ve https://www.facebook.com/TSTikTakHip/ sayfası, günümüzde NADİR görülen, DSM-5 (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı) tanı ölçütlerine göre; Nörogelişimsel Bozukluklar (NG) (NG: Beyin gelişimindeki aksamaların genetik, biyolojik ve psikososyal etkenlerle etkileşiminin bir sonucu olarak gelişir ve seyreder.) "NG” içinden “Tik Bozuklukları” kategorisinden Tourette Sendromu(TS) ve TS ile birlikte %90'lar civarında sık görünebilen yine NG kategorisinden Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği ile Takıntılı-Zorlantılı Bozukluk / Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB), Dürtü Kontrol Bozukluğu vbg bozuklukları anlamaya çalışmak için oluşturuldu. Bu sayede toplumdaki diğer bireyler için de ipucu olabilecek veriler ve ihtiyaçlar bu sayfada paylaşılmaktadır.
Toplumda değişik kesimlerde farkındalık oluştururken, bu kesimlerle TS'lu bireylerin etkileşimlerini netleştirmeye yardımcı olabilecek POLİTİKA BELGESİ hazırlamayı da hedefler.
Çok karmaşık olduğu düşünülen TS'nin tam olarak neden kaynaklandığı henüz bilinememektedir. Nörolojik bir bozukluk olduğu bilinen TS'nin %50 genetik, %50 çevresel etkileşimlerden olduğu sanılmaktadır. Bu etkileşimlere göre her bireyde farklı seyreden TS için neler yapmazsak ve/ya yaparsak, birey, yakınları ve çevre için yaşamı kolaylaştırabiliriz? sorusu her birimiz için önemli ve değerlidir.
Bu sayfanın konuya paralel bir diğer amacı, zaten çevremizde olması gerekenlere dikkat çekebilmek ve gerçekleşebilmeleri için dayanışma ortamı yaratabilmektir. Örneğin, yürünebilecek genişlikte kaldırım her birimizin ortak ihtiyacı değil midir? Peki, hangimiz mahallemizde düzgün bir sanat ortamı olsun istemeyiz? TV'lerde, sinemalarda vbg, dedikodu, gösteriş, kin, nefret, intikam, şiddet ve tüketimin körüklenmesi genel bir yanlış değil midir? Herhangi bir olguyu vbg evrensel gerçekler ışığında bilimsel akılla irdeleyebilmekten daha iyi bir güçlenme yolu olabilir mi?
Sayfamıza ve bloğumuza hoşgeldiniz :-)
Sevgilerimle,
A.Şükran Demiralp
Tourette Sendromu (TS)'nu İrdelemeye çalışır; TS nedir? Eşlik eden ve etkileşen bozukluklar nelerdir? TS'nin geniş yelpazesini etkileyen iç ve dış nedenler neler olabilir? Vb.. Bu blog sivil, etik ve bilimsel olmaya çabalar. TS ile ilgili 2010 tarihinde yazılmış bir kitap da mevcuttur. Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği ile ilgili çabalarla birlikte TS irdelemeleri 1980'li yıllara doğru geri gider. #İrdelemeler, #Etik, #Nöroetik, #Nörofelsefe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
YanıtlaSilAn Thái Sơn chuyên võng điện máy đưa võng hay võng điện cho bé và chia sẻ kinh nghiệm giúp quý khách biết cục điện đưa võng giá bao nhiêu cũng như máy đưa võng loại nào tốt nhất cho giấc ngủ của bé.
Thanks.
YanıtlaSil"GTS çalışmaları, ventralin
YanıtlaSilstriatum, corpus callosum, talamus ve
orta beyin potansiyel olarak önemlidir
oluşumunda nöral substratlar veya
tik belirtilerinin modülasyonu. Limbik
hipotalamus ve
singulat ve kaudat çekirdeği,
nörobiyolojisinde önemli olmak
OKB. Tüm yapılar nöroanatomik ve fonksiyonel olarak kortikostriato-talamokortikal devre ile ilişkilidir.
semptom oluşumunu alt üst ettiği düşünülmektedir
hem GTS hem de OKB'de." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1074048/pdf/jnnpsyc00011-0067.pdf
"Correlations Between Functional Connectivity and Clinical Characteristics
YanıtlaSilIn the within-group regression analyses (in TD patients only), functional connectivity in the DMN correlated negatively with tic severity (p < 0.05) (Figure Figure55)."
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6154258/