15 Ekim 2018 Pazartesi

BİRİNCİL ve İKİNCİL TİK BOZUKLUKLARI nelerdir?

Günümüzde Tourette Sendromu (TS)  tanısı BİRİNCİL TİK BOZUKLUKLARI'na göre konuyor. Bu ne anlama geliyor? TS olmadığı halde TS ile karışabilen durumlar da olabilir. Bunlar hangi durumlardır? Nelerden kaynaklanır? Biliyor musunuz? 



İKİNCİL TİK BOZUKLUKLARI tanıyı karıştırabiliyor. Peki, bunlar nelerden kaynaklanabilir?

Aşağıdaki "yoksunluk sendromu"undan, kullanılan bir nöroleptik ilacın aniden bırakılması şeklinde anlıyorum. Deneyimli bir nöroloğun önerisi; "İlaçlara mümkün en düşük dozla başlanmalı, gerekiyorsa azar azar artırılmalı ve kesilmesi gerektiğinde de birden bırakılmamalı" şeklindeydi. 

https://asukrandemiralp2.blogspot.com/2018/10/tik-bozukluk-kategorileri.html: 

"Tikler nöroleptik ilaca bağlı tardif diskinezi  veya yoksunluk sendromu ile ortaya çıkabilir.   Lamotrijin,  ,  karbamazepin,  ,  kokain,  -  kafein ile tiklerin indüksiyonu (nedeni olması) veya alevlenmesi bildirilmiştir. ve diğer uyarıcılar.  , 

Erişkinlikteki bir birincil tik bozukluğunun başlangıcı nadirdir, ancak genetik olarak önceden belirlenmiş olanlarda ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda, belirli bir tetikleyici (stresli bir yaşam olayı; (https://asukrandemiralp2.blogspot.com/2018/06/tiklerin-olasi-nedenlerinden.html?) , psikiyatrik hastalık, ilaçlara maruz kalma veya enfeksiyon gibi), çocukluk ve / veya aile tik öyküsü, DEHB veya obsesif kompulsif belirtiler genellikle tanımlanabilir.  - "


Derleyen: A.Şükran Demiralp, 15 Ekim 2018


19 Ocak 2019: https://asukrandemiralp2.blogspot.com/2018/10/tik-bozukluk-kategorileri.html

Devam edecek.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder