"İsçioğlu F, Ova G, Duyar Y, Köksal M. Üniversite öğrencileri arasındaki enerji
içeceği tüketimi ve bilinci araştırması. Acad Food J 2010; 8(5): 6-11.
• Ege Üniversitesinden gönüllü 500 öğrenci üzerinde yapılan bir
çalışmanın sonucuna göre öğrencilerin %78’inin hayatında en
az bir kez enerji içeceği tükettiği belirlenmesine rağmen
öğrencilerin %69’luk kısmının enerji içeceğinin içeriği hakkında
herhangi bir bilgisi olmadığı tespit edilmiştir.
• Enerji içecekleri’nin neden tercih edildiği sorusuna ise,
öğrencilerin %43’ü enerji içeceğini uyanık kalmak, %61’i alkol
ile kokteyl yapmak amacı ile tükettiğini, %35’i lezzeti için
tükettiklerini ifade etmişlerdir.
• Enerji içecekleri’nin alkolle beraber tüketilmemesi gerektiği
ürün etiketlerinde yazmasına rağmen öğrencilerin %58 'i enerji
içeceğinin üzerinde herhangi bir uyarı olmadığını
belirtmişlerdir.
Enerji İçecekleri İçeriği
• Stimülanlar
– Kafein
– Guarana
– Yerba mate (Kola çekirdeği)
– Paraguay çayı ve yeşil çay gibi doğal kafein içeren maddeler
• Şeker ve tatlandırıcılar
• Vitaminler (B1, B2, B6 B12, C vit, niasin, pantenoik asit vb)
• Inositol
• Magnezyum, potasyum gibi mineraller
. Aminoasitler (örn Taurin, L- Carnitin)
• Bitkisel takviyeler (ginkgo, echinacea ve ginseng)
• Bazılarında cinsel güç arttırıcılar (sildenafil vb)
• Bazılarında Alkol
– Örn % 9.9 oranında alkol içeren 700 ml’lik Joose
adlı enerji içeceğinde 3 biraya denk gelen alkol ve
8 fincan kahveye denk kafein bulunmaktadır.
Taurin:
• Vücutta protein metabolizması sonucu oluşturulan doğal bir
amino asittir. Methiyonin ve sistinden türetilen sülfür türevi
bir aminoasittir.
• Doğal bir amino asit olan taurin vücutta 40-400 mg arasında
bulunurken Eİ’nde 1000 mg bulunmaktadır.
• L-Taurin L-Arjinin ile birlikte Nitrit Oksit miktarını arttırarak
kaslara giden kan dolaşımını arttırdığı için sporcular tarafından
kullanılıyor.
• Taurinin, beyinde en önemli inhibitör nörotransmitter olan
gama amino bütirik asidi etkileyerek anti-anksiyete ajanı olma
gibi bir özelliği de bilinmektedir.
Guarana:
• Güney Amerika’da yetişen ‘Paullinia cupana’ bitkisinin
tohumlarından elde edilen uyarıcı özelliği olan bir maddedir.
• Yüksek oranda kafein, teobromin, teofilin ve tanin
içermektedir.
• 1 gram guarana ekstratı yaklaşık 40-80 mg kafein içermektedir.
Fakat guarana içeriğindeki kafein miktarı, enerji içeceğinin
etiketindeki kafein içeriğine dahil edilmemektedir.
Ginseng:
• Pek çok çeşidi olmasına karşılık, yüzyıllardır Asya’da hafızayı ve kuvveti
geliştirmek için kullanılmıştır. Araştırmaların bir çoğu Asya veya Kore
ginsengi olarak bilinen ‘Panax Giseng’ üzerine yoğunlaşmıştır.
• Ginsenoside aktif maddesinden oluşmaktadır. Bu aktif bileşenin antiinflamatuar,
anti-oksidant ve anti kanser etkileri bulunmaktadır.
• Bitki ilaç etkileşimi söz konusu olabilmektedir. Antidiyabetik ilaçlarla
birlikte alındığında, hipoglisemi riski bulunmaktadır. Ayrıca diyare, vajinal
kanama, şiddetli baş ağrısı, Stevens-Johnson sendromu gibi ciddi yan
etkileri de olabilmektedir. Bu nedenle diyabet ilacı kullananlar ile diğer risk
grubundaki kişilerin ginsengi tek veya enerji içeceği olarak tüketiminde
dikkatli olmaları gerekmektedir.
• Ginseng, antidepresanlarla beraber kullanıldığında, serotonin sendromu ve
maniye neden olabilir.
• Ayrıca antipsikotik ilaçların ekstrapiramidal yan etkilerini daha da
artırabilirler.
Yohimbin:
• Oldukça güçlü bitkisel bir stimulan olup afrodizyak özelliği
nedeniyle erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılmaktadır.
• Ayrıca antideprasanların oluşturduğu cinsel yan etkilerin
tedavisinde de kullanılmaktadır.
• Yağ kaybını artırıcı özelliği vardır.
• Anksiyete, insomni, baş ağrısı, baş dönmesi, deride kızarıklık,
panik atak, halusinasyon, kalp hızında artış, yüksek kan basıncı
gibi ciddi yan etkileri vardır.
• Epileptik nöbet ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.
• Özellikle karaciğer, böbrek, kalp ve psikiyatrik rahatsızlığı
olanların kullanmaması gereken bir ajandır.
İnositol:
• Vitamin B-8 olarak da adlandırılan inositol, bir B kompleks vitaminidir.
Fakat vücutta bağırsaklarda zararsız bakteriler tarafından
sentezlendiğinden tam olarak bir vitamin olarak kabul edilmemektedir.
• Glikoz metabolizmasının ürünü olarak üretilmesine rağmen vücutta bol
miktarda bulunmaz.
• Kafein alımı vücuttaki miktarını azaltır.
• İnositol yağ asitleriyle birlikte, hücre membranlarının oluşumu için gerekli
fosfolipidlerin şekillenmesini sağlar.
• Vücutta hücreler arası iletişimde rol oynamaktadır. Yoğun olarak beyin,
kalp ve gözün lens tabakasında bulunmaktadır.
• Günlük ne kadar tüketilmesi veya aşırı tüketiminin zararları üzerine yeterli
veri mevcut değildir.
Glukuronolakton:
• Karaciğerde glikozun metabolize olması sonrasında oluşan
doğal bir maddedir.
• Ancak Eİ’nde bulunan glukuronolakton, sentetik olup insan
vücudunda bulunan miktardan çok daha fazlasını
içermektedir.
Karnitin:
• Karnitin karaciğer ve böbreklerde sentezlenen, lizin ve metiyo
nin amino asitlerinden oluşan bir dördüncül amonyum
katyonudur.
• Yağların oksidasyonunda rol oynayan amino asit türevidir.
Diyette yeterli miktarda bulunmakta ve vücutta sentez
edilmektedir.
• Uzun zincirli yağ asitlerinin mitokondriyal zardan transportu
için gerekli bir kofaktördür.
• Vücutta doğal olarak sentezlenebildiği için diyetle ek olarak
alınmasına gerek yoktur.
Kafein:
• Santral sinir sisteminde stimülan etki gösterir. Hafıza
fonksiyonunu arttırır. Kişinin daha uyanık, enerjik ve verimli
hissetmesini sağlar.
• Uzun süreli kullanımda etkisine tolerans gelişiyor.
• Letal dozu (LD50) 150 mg/kg
• Sağlıklı yetişkinlerde yarılanma süresi ortalama 5.7 saat
• Kronik alkol alanlarda kafein yarılanma ömrünün % 72 arttığı
görülmüştür.
• Ancak hepatik yetersizliği olanlarda yarılanma süresinin 168
saate kadar uzayabildiği bildirilmiştir.
• Tolerans gelişmeyen kişilerde genellikle 250-500 mg arası
alımda hafif-orta belirtiler ortaya çıkıyor.
• Santral sinir sisteminde stimülan etki gösterir. Hafıza
fonksiyonunu arttırır. Kişinin daha uyanık, enerjik ve verimli
hissetmesini sağlar.
• Kafein duyarlılığı olan kişiler, hipertansiyon ve kalp hastaları,
hamile (kafein plasentaya geçerek düşüklere veya düşük
doğum ağırlıklı bebeklere neden olabilmektedir), çocuklar,
spor yapan gençler ve yaşlılar tarafından dikkatli
kullanılmalıdır.
• Adolesanlarda >100 mg/gün kafein tüketimi, yüksek kan
basıncı ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle gebe, hasta, adölesan
ve çocuklarda kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır.
• FDA 2007 yılında güvenli kafein miktarını 100 mg olarak kabul
ettiğini açıklamıştır.
• Kafein fosfodiesteraz ve adenozin reseptörlerini inhibe ederek
pozitif inotropik etki yapar.
• İntraselüler kalsiyumda artış ve miyoflamanların kalsiyuma
hassasiyetinde artışa neden olur.
• Yüksek dozda bu etkileri çarpıntı ve çarpıntı ve aritmilere (AF,
SVT, VT, VF) neden olabilir.
• Kafein, teobromin, teofilin içeren guarana’nın pozitif
kronotropik etkisi ile kafeinin bu inotrop etkisi artar.
• Diğer önemli bir noktada Eİ içinde bulunan ginseng, guarana
gibi uyarıcılar kafeinin etkisini artırmaktadır.
• Ayrıca Eİ içinde bulunan guarana, kola nut, çay, yerba mate,
kakao gibi bileşenler de kafein içermektedir.
• Eİ etiketlerinde yazan kafein miktarına bu maddelerin içerdiği
kafein dahil edilmemektedir.
• Dolayısıyla Eİ’lerinin içerdiği bu bileşenler de alınan kafein
miktarının artmasına neden olmaktadır."
Kaynak: http://file.atuder.org.tr/_atuder.org/fileUpload/SwJh1MSArU9N.pdf
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder