İlaç kullanımı bireyden bireye değişebilen etkileşimler oluşturabilir.
Kullanılan HER TÜRLÜ İLAÇTA OLASI YAN ETKİLER ve EN UÇ DURUMLAR tüm açıklığı ile raporlanmalıdır.
İlaç kullanan birey ve/veya yakınları genel sağlık durumları hakkında doktorları yeterince aydınlatabilecek bilgi ve bilince sahip olmalıdırlar.
Son günlerde Nöroleptik Kullanımı ile ilgili bazı önemli olgu raporları içindeki gerçeklerin saklandığı / değiştirildiği gibi haberler duymaktayız. Bu durum şu anlama da gelebilir; "Örneğin, aşağıdaki prospektüste yazılan olumsuz durumlar gerçeğin sadece bir kısmıdır."
Hiç bir bilim dalının, bilim insanının ona güvenen, dertlerine derman arayan insanların aklını karıştırmaya, ondan bilgi saklayarak veya yanlış bilgi yayarak ona zarar vermeye HAKKI YOKTUR.
Böyle şüpheli durumları açığa kavuşturabilecek ETİK BİR KURUM, KURUL, BİLİRKİŞİ DÜNYADA bile YOK MUDUR?
Küreselleşen Dünya, "ETİK" ve " ÖNCE ZARAR VERME" ilkesi konusunda, hala (!), neden DÜMDÜZ ve YETERSİZ KALMAKTADIR?
Hasta ve yakınları, size önerilen her türlü tedaviyi ANLAMAYA ÇALIŞINIZ; okuyunuz, araştırınız ve herşeyden önce BİLİMİN NASIL ÇALIŞTIĞINI veya YAZILI OLANLARA GÖRE NASIL ÇALIŞMASI GEREKTİĞİNİ SORGULAYINIZ. Bunun karşısında herhangi bir davranışı kimden görürseniz görün, HESAP SORUNUZ.
Derleyen: A.Şükran Demiralp, 20 Ekim 2018
NOT: Aşağıdaki ilacı kullanıyorsanız doktorunuzla bu yazıyı yazmama neden olan haberi lütfen paylaşınız. Ve açıklama isteyiniz.
prospektüs; tanıtmalık: Her ilacın kutusunda bulunan ilaç ile ikgili bilgileri açıklayan kağıt
Risperdal'in prospektüsü;
"Çocuklarda kullanımı:
• Şizofrenide: 18 yaşın altındaki çocuklarda kullanımına dair yeterli deneyim yoktur.
• Bipolar manide: 18 yaşın altındaki çocuklarda kullanımına dair yeterli deneyim yoktur.
• Yıkıcı davranış bozukluklarında: 50 kg’nin altında olan hastalar: Başlangıç dozu olarak günde bir defa 0.25 mg önerilir. Bu doz gerektiğinde, en fazla gün aşırı olmak kaydıyla 0.25 mg’lık dozlarla arttırılabilir. Genelde idame doz 0.25 mg ile 0.75 mg arasındadır. 50 kg veya üzerinde olan hastalar: KT Sayfa 9 / 18 Başlangıç dozu olarak günde bir defa 0.50 mg önerilir. Bu doz gerektiğinde, en fazla gün aşırı olmak kaydıyla 0.50 mg’lık dozlarla arttırılabilir. Genelde idame doz 0.50 mg ile 1.5 mg arasındadır. 5 yaşın altındaki çocuklarda kullanımına dair yeterli deneyim yoktur.
• Otizmde: Çocuklar ve ergenler için otizmde önerilen günlük doz 20 kg’ın altındaki hastalar için günde 0.25 mg, 20 kg ve üstündeki hastalar için ise günde 0.50 mg’dır."
" 4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, RİSPERDAL’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, RİSPERDAL’i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- Özellikle bacaklarınızda şişme, ağrı ve kızarıklık olursa. Bu durum, damar içerisinde pıhtı oluşmasının belirtileri olabilir. Bu pıhtı, damar içerisinde akciğere kadar gidebilir ve göğüs ağrısı ve solunum güçlüğü yapabilir. Bunamanız varsa ve kısa bir süre için bile olsa, akli durumunuzda ani bir değişiklik, yüz, kol ve bacaklarınızda, özellikle tek taraflı ani bir zayıflık ya da uyuşukluk veya konuşma bozukluğu fark ederseniz. Bunlar bir inmenin belirtileri olabilir.
- Ateş, kaslarda sertleşme, terleme ya da bilinç kaybı geçirirseniz. Bunlar “Nöroleptik Malign Sendrom” denilen bir hastalığın belirtileri olabilir.
- Eğer erkek iseniz ve uzun süren ya da ağrılı olan bir sertleşme geçirirseniz. Bu duruma “priapizm”denmektedir.
- Diliniz, ağzınız veya yüzünüzde sizin isteğiniz dışında ritmik hareketler oluyorsa. Bu durum risperidonun kesilmesini gerektirebilir.
- Ateş, ağızda şişkinlik, yüz, dil ve dudaklarda şişlik, nefes darlığı, kaşıntı, ciltte oluşan kızarıklıklar, bazen düşük kan basıncı ile karakterize alerjik reaksiyonlar olabilir."
Açıklamaların tamamı için tıklayınız:
http://www.janssen.com/turkey/sites/www_janssen_com_turkey/files/product/pdf/risperdal_os_kt.pdf
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder