5 Kasım 2017 Pazar

Acı Çeken Bir Dost ve Hepimiz İçin

Gerçek bir yaşamdan


Yaşını bilemiyorum, belki 30 – 35 gibi. 4 yıl önce tesadüfen tanıdım. Olağanüstü yardımsever, dost canlısı, sevgi dolu ve çok duyarlı bir genç hanım. 4 yıl önce sık sık yere düşme, bayılma gibi tekrarlayan davranışları vardı. Bu nedenle psikiyatri de zaman zaman hatta sık sık yatılı tedavi görmek zorunda kalıyordu. TMS, EKT gibi yöntemler, onca ilaç, psikolojik terapiler; dön dolaş yine aynı çevrim. Şimdilerde belki yere düşmeleri yok. Ancak, tekrarlayan bir duyarlılık artışı, ilelebet ayrıldığı dostlarına, sevdiklerine duyduğu derin özlem, yaşamda olanlara derin sitem, yakınlarının onca mutlu etme çabaları ve yine hastaneye yatış; belki hemen her ay en az iki kez tekrarlayan tablo.

Tanısı: Borderline tipi kişilik, duygu durum bozukluğu ve anksiyete

Dr. Eylem Özten’den alıntı:
“Mükemmellikle değersizlik arasında ani geçişler
Borderline Kişilik Bozukluğu üç ana nokta üzerindeki sorunlara odaklanır: Kişiler arası ilişkilerde, benlik algısında ve duygulanımdaki değişkenlik ve belirgin dürtüsellik. Öncelikle kendisine ilişkin algıları değişkenlik gösterir. Kendisini güzel, başarılı biri gibi hissederken birden değişkenlik göstererek kendisini çok önemsiz biri olarak algılayabilir.
 Güven duyguları çok kırılgandır
Bu kişilerin kendilerine güven duyguları çok kırılgan olduğu için insanlar tarafından kabul edilmeye ya da reddedilmeye karşı aşırı derecede hassastırlar. Ayrılık ya da istenenin olmaması durumlarında yoğun öfke ve diğer belirtiler yaşanır. Bu kişilere karşı öfkelerini net bir şekilde sergiler, sonrasında bundan dolayı suçluluk, pişmanlık, utanç duyguları yaşar ve kendilerini değersiz, zayıf, kötü hissetmeleri pekişir. Borderline Kişilik Bozukluğu olanlar, aşırı terk edilme korkusu yaşarlar.
Depresyona meyillidirler
Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerde depresyon sıkça görülür. Duygulanımdaki iniş çıkışlar yani ruh halinde sürekli değişimlerin olması Borderline Kişilik Bozukluğu’nun bir duygudurum bozukluğu (Bipolar bozukluk yani manik depresif bozukluk) sınıfında mı değerlendirilmesi gerektiği sorusunu gündeme getirmiştir.
Hüzün var içimde!
Hüzün biraz oluversin
Olduğu ile kalıversin.
Şimdi, içimize yine dönelim
Başka türlü inceleyelim
Mutlaka başka şeyler de buluruz!
Hatta eminim ki buluruz
O başka şeyler ki,
Buluversek daha iyi hissedeceğiz,
Önlerinde var bi engel,
Ama sadece bir engel desek,
Deriz de demekle nereye dek?
Engeli görüp aşmak gerek
Aştım derken yine bi engel
Bi engel yine bir engel ama
Sadece giysi farkı
O bir engel aynı engel
Kendi kendini doğuran engel
Belki aşılmaya çalışılan yollar
Kullanılan araçlar
Hep aynı, aynı yapılanlar
Başka yapılmadık neler var?
Tüm insanlık veya bir insan
Bir canlının derdini
Derdin edinebildin mi?
Yani, akılla derdin edinebildin mi?
İşte aşılması gereken en büyük engel:
İnsanlık bilindik kalıplarda can çekişiyor
Hem de bilindik kalıplarda?
İyi mi?


 Hastalık, kimde? Hala belirsiz mi ki?

A.Şükran Demiralp, 05-11-2017

Fotoğraf: Mehmet Demiralp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder