3 Ocak 2018 Çarşamba

SORUNUN NE KADARI TOURETTE SENDROMU(TS)?


ÖYKÜ

20 - 22 yaşlarında TS’li bir oğlu olan yurt dışında yaşayan bir aileden söz edeceğim. Oğlunun yoğun vokal tikleri nedeni ile yıllardır beni zaman zaman telefonla arar. Oğlu bazı okullardan atılsa da sonunda lise dengi bir okulu bitirdi. Bir yüksek okula devam ediyordu. Bir iki gün önce bu okuldan da devamsızlık nedeni ile kaydı silinmiş.

OKULA NEDEN DEVAM EDEMEDİ?

Annesi:
“Oğlum otomobil kullanmaya çok meraklıdır. Babası ona oldukça lüks bir otomobil aldı. Kız arkadaşı da varken keyfi yerindeydi. Böyle keyifli zamanlarda tikleri de pek rahatsız edici olmaz. Ancak bir süre sonra,  otomobilini bizden habersiz satmış. Şöyle; daha lüks bir otomobil satın almak için bir fona para yatırdığını söyledi. Kazanınca da daha lüks bir otomobil aldı?  Yeni otomobilinden sonra çevreye çok borç yapmaya da başladı. Daha önce her şeyi paylaşan dürüst karakteri sanki tamamen değişti. Kız arkadaşı da onu terk edince, şimdi saatlerce bağırıyor. Eşim ve kız kardeşi de evi terk ettiler. Ben de nasıl dayanacağımı şaşırdım. Okula da bu durumda gidemeyince kaydını sildiler. Şükran hanım, şimdi ben ne yapacağım?”

NE YAPABİLİR?

Öncelikle, bulunduğunuz ülkede Tourette Kliniği olduğunu söylemiştiniz, başvurunuz. Bir süre sakinleşmesi için geçecektir. Daha sonra da kesinlikle çocuğunuzun her istediğini önüne koymayınız.  Bu gibi konularda hem sizin hem oğlunuzun güçlenmesi gerekiyor. Gerekli desteği klinikte size vermeleri beklenir. Umarım, devam edebileceği bir okul bulmanıza ve devamının sürekliliğine de destek olurlar.

Sizce burada sorunun ne kadarı TS olabilir?


Aşırı tüketmeye yönelten her istediğini önüne koyma hiç bir zaman sorun çözemez, yeni sorunlar üretir.


A.Şükran Demiralp, 03-01-2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder