28 Nisan 2018 Cumartesi

Bir Gazete Haberi ve Geçmişten Bir Olgu; İrdelemeler

Günümüzden birinci olgu: 2017 tarihli bir haberden özet: "53 yaşında bir kadın(K) beyin ameliyatından sonra her derdini manilerle anlatmaya başladı.
2010 yılına köyünden ilçe merkezine gitmek için bindiği minibüsün kapısı açılınca yola düşmüştü. Bu nedenle başından ağır yaralanan K, kaldırıldığı hastanede beyin ameliyatı geçirdi. Ameliyatın ardından sağlığına kavuştu. Ancak, eski durumundan farklı olarak, sol omuzunda istem dışı tik oluştu ve K'da bir de eşine az rastlanır bir durum olarak her derdini uydurduğu manilerle anlatmaya başladı. Şöyle ki: “ Kaza yaptım duymadın mı? Bu söze uymadın mı?” gibi... 
K, ameliyat olduktan sonra kendini durduramadığını, böyle konuşmalar yaptığını ve titremeleri olduğunu söylüyor.

Kendisine yöneltilen sorulara bile manilerle cevap veren K'yi çevresi 'mahallenin neşesi' olarak görüyorlar." 

İRDELEMELER

Kaza öncesi K nasıl bir insandı? Neşeli, içe kapanık, sakin vb bilmiyoruz? Çevresi bu durumdan memnun olduğu için bu yeni durumu çevresel açıdan bir davranış sorunu vb olarak algılanmıyor. K'yi bu durumu ile kabullenmişler. Elbette burada çevrenin dar bir yaşam alanı, köy olmasının ve  herkesin birbirini tanımasının önemi yadsıyamayız. 

K büyük şehirde bir ev kadını olsaydı veya bir iş yerinde çalışıyor olsaydı durumu nasıl olurdu? Büyük bir olasılıkla, köydekinden çok daha farklı olabileceği, bu durumdan kurtulabilmek için doktor doktor vb gezebileceği, içe kapanabileceği ve  sosyal ortamlardan uzaklaştıkça da sorunlarının katlanabileceği gibi bir çok olumsuz seçenek aklımıza gelebilir.

Bir diğer olumlu seçenek de, K bu yeni özelliğini uygun bir  ortam bulup kullanabilirdi belki?

Bazı durumlarda ne kadar da az meraklı bir dünyada yaşadığımız düşünülebilir. 

Bu kadıncağız ara ara izlenmekte midir? 

Aradan bir yıl daha geçti, aynı durumu devam ediyor mu? Değişme varsa hangi yönde?

Mankenler vb kişilerden dedikoduların, zorla popüler yapılanların, beynimizi yıkayan haber ve programların vs yerini alabilecek o kadar çok konu var ki? 

K gibi değişimler yaşamış insanlar bilim ve dolaysıyla her birimiz için bir çok konuda yolumuzu aydınlatabilir(di).

*********
Bilimsel olarak izlenmiş ve yukarıdaki gibi "mikro" düzeyde değil, "makro" düzeyde bir beyin değişimi ile ilgili bir olgu:

Kısa ve müzikli video: https://www.youtube.com/watch?v=_hXPurgpx2o

İkinci olgu, bilimsel çevrelerde ve hepimizin de anlayabileceği gibi "beynin plastisitesi" için mükemmel bir örnek olarak ele alınıyor.

Umutlu olabilmek ve yaşama devam edebilmek için çok önemli bir olgu, değil mi?

Derleyen: A.Şükran Demiralp, 28 Nisan 2018

Not: Daha da aşağıda, "BEYNİN PLASTİSİTESİ" yazısından sonra video'nun fotoğraflı anlatımı var.

30 Nisan 2018: 
"BEYNİN PLASTİSİTESİ: 'Beyin Plastisitesi' veya 'Nöroplastisite / Nöral Plastisite'; beynin bağlantılarını düzenleme ya da yeni bağlantılar kurma yetisidir. NÖRAL PLASTİSİTE Doğumdan sonra beyin gelişimini şekillendiren süreç plastisite olarak adlandırılır. Sinir sistemindeki bağlantıların deneyimlere bağlı olarak düzenlenmesidir. Duyu sistemlerinin gelişiminde bu mekanizmadan söz edilebilir. Örneğin, görme duyusu; doğumdan itibaren var olan bir özellik olmayıp görme deneyimlerinin sonucunda şekil almaktadır."
Kynk: http://docs.neu.edu.tr/staff/ruveyda.bayramoglu/B%C4%B0O-105-3_3.pdf


Videodaki ikinci olgunun fotoğraflı anlatımı:





   



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder